Ardei grasi (gogosari) umpluti cu varza alba

 

Ingrediente: 1-1,5 kg ardei grasi mai mici (20-25 bucãþi la 1 kg) sau gogoºari, 

circa 2 kg varzã curãþatã, tãiatã, circa 1/2 kg morcovi ºi rãdãcinã de þelinã 

(curãþaþi ºi apoi cîntãriþi), 600 ml apã, 400 ml oþet, sare, zahãr, piper, 150 g 

hrean. 

Mod de preparare: Ardeilor li se taie un capac. Se scot seminþele ºi cotoarele. 

Varza se taie ca fideaua; morcovii ºi þelina se rad prin rãzãtoarea cu gãuri 

mari. Se pun toate într-un lighean smãlþuit sau din plastic, se presarã cu 15 g 

sare pentru fiecare kg de varzã. Se umplu ardeii sau gogoºarii cît mai îndesat, 

aºezîndu-i în borcan, unul lîngã altul, în rînduri suprapuse, fãrã sã se preseze 

prea mult, apoi se toarnã lichidul. Se calculeazã ca lichidul sã fie circa 1/3 

din volumul borcanului (borcanelor), iar proporþia de apã ºi oþet 60 %, 

respectiv 40 %. Pentru 1 l de lichid, se pun 10 g zahãr, 10 g sare ºi pentru 2-3 

l lichid, o frunzã de þelinã, 1-2 foi de dafin, 10-20 boabe piper sau mãcinat, 

cimbru, mãrar ºi circa 100 g hrean. Dacã lichidul nu este suficient, se preparã, 

cît apreciem cã ar fi nevoie, adãugînd numai apã cu oþet în proporþiile arãtate; 

se fierbe cîteva minute cu aceleaºi arome ºi, apoi, se toarnã strecurat în 

borcan pînã la gîtul acestuia. Borcanul se leagã imediat cu celofan ºi se duce 

în cãmarã.

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply