Castraveciori murati , castraveti murati

 

      Ingrediente:

      castraveti mici, frunze de visin, marar uscat, ardei iute, radacini de 

      hrean, otet, sare, boabe de mustar

 

      Mod de preparare:

     Se aleg castravetii cei mai mici, verzi, fara pete, neloviti. Se spala 

      bine in apa proaspata si se sterg cu un servet. Se tin apoi 12 ore in apa 

      sarata, se scurg si se aseaza in borcane sau in butoiase bine spalate, 

      oparite si afumate. La fund, se aseaza frunze de visin si marar uscat, 

      apoi se aseaza castravetii care se indeasa bine. La fiecare strat de 

      castraveti se adauga citiva ardei iuti, verzi si radacini de hrean, taiate 

      in felii subtiri. Se acopera totul cu marar si foi de visin. Se toarna 

      deasupra otet de 9 grade fiert si sarea dizolvata in putina apa (1 l la 

      doua linguri de sare). Otetul se toarna rece. La suprafata muraturilor se 

      aseaza un saculet de pinza subtire cu boabe de mustar. Mustarul, ca si 

      hreanul, ajuta la pastrarea castravetilor. Borcanele se leaga cu 

      pergament. Butoiasele trebuie infundate si rostogolite. Dupa 8-10 zile, 

      otetul se fierbe din nou si se inlocuieste in parte, pentru a-i completa 

      taria, apoi, dupa ce s-a racit, se toarna peste castraveti.


      Servire:

 

      Se servesc cu diverse fripturi sau cu alte mincaruri, dupa gust. 

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

One Response to “Castraveciori murati , castraveti murati”

  1. Baboo says:

    La castraveţi nu se pune marar, după ştiinţa mea. Nici la varză murată nu mai pun: moaie varza si impute zeama de varză. Adică ajunge uneori să fie vâcoasă şi în unele cazuri, când Postul Paşelui cade mai târziu, zeama nu se mai poate bea la cartofii copţi, ca mâncare de post. Am început sa pun mararul atunci când se gateşte varza murata, ca sa nu renunţam la mirosul si gustul de marar la varza.
    Cu stima,
    Sal’tare

Leave a Reply