VITAMINELE

Stiinta hranei a luat in ultimii ani o intorsatura noua prin cunoasterea influentei pe care o au vitaminele in functionarea organismului. Nu e nevoie ca omul sa manance mult , ci e nevoie sa introduca prin alimente si vitamine , substante fabricate de plante si unele animale .

Exista boli ca rahitismul la copii ori scorbutul si pelagra care sunt datorite lipsei in hrana a unor vitamine. Sunt altele ca anemia , durerile de cap , nevralgiile , datorate iarasi prea putinelor vitamine introduse in corp.

Este foarte important sa se consume cat mai des fructe proaspete , bogate in vitamine. sa nu ne ferim de lapte proaspat. Sarace in vitamine de orice fel sunt: faina de grau , uleiurile vegetale , conserve , extracte de carne.

Vitamine:

Vitamina A , se gaseste mai ales in morcov ca si in multe fructe care cuprind o substanta galbena numita carotina.

Vitamina B , se intalneste in mai mare cantitate in drojdia de bere.

Vitamina C , se intalneste in plantele crescute . daca lipseste in organism , arterele se ingroasa , gingiile sangereaza , arderea zaharului slabeste . Lipsa ei da boala numita scorbut la marinari , dar si la copii sugaci. Mai ales primavara , cand organismul a secatuit provizia de vitamina apar ametelile , durerile de cap , datorita lipsei vitaminei C.

Vitamina D , e leacul impotriva rahitismului

Vitamina E , combate starpiciunea. Albinele cunosc acest lucru mai bine decat omul , caci ele  hranesc larvele ce vor da regina cu mancare bogata  in aceasta vitamina si dimpotriva nu dau Vit E larvelor ce vor devenni lucratoare.

Vitamina G , joaca un rol insemnat la arderea amidonului in celule. Ea contine o substanta numita lactoflavin. soareci ori gaini hranite cu aceasta vitamina naparlesc repede si nu cresc. Anemia este urmarea lipsei acestei vitamine , ce se gaseste in carne de vaca proaspata , in rinichi , inima , ca si in carnea de gaina.

Vitamina H , este folositoare pentru functionarea normala a pielii. mai ales la copii se observa adesea inflamatia marginii pleoapelor prin proasta functionare a ghindurilor sebacee , din lipsa acestei vitamine. Se gaseste in ficat , rinichi , lapte , in turba. Lecuirea cosurilor prin drojdie de bere , se pune pe seama bogatiei acesteia in vit H.

Vitamina P , cuprinsa in ardei , ceai , lamaie este necesara pentru inlaturarea hemoragiilor.

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply